"ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΧΟΙ...ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ"

   Η αξία της έκφρασης μέσω της ζωγραφικής έχει αναδειχθεί πολύπλευρα στο Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ". 

   Με τη ζωγραφική εξερευνούμε την ορμέφυτη και συναισθηματική πλευρά του παιδιού, η οποία δίνει χρώμα και ζωντάνια στη συμπεριφορά του. Όταν επιλέγει κάποιος να ζωγραφίσει αναζητά αυτό που λέμε "έμπνευση", η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια νοητική επεξεργασία που αποσκοπεί στην υλοποίηση ενός πράγματος.

  Η εικαστική έκφραση αποτελεί σπουδαίο εργαλείο στη διαπραγμάτευση των θεραπειών και ιατρονοσηλευτικών πράξεων, καθώς και των συναισθημάτων που βιώνουν οι μικροί ογκολογικοί μας ασθενείς. Μέσα από τις αυθόρμητες ζωγραφιές εκφράζουν αγωνίες, φόβους, ανασφάλειες καθώς και σκέψεις σχετικά με την ασθένεια και την κατάληξη της.

   Η μελέτη του παιδικού σχεδίου έχει αποδειχθεί σημαντική για την κατανόηση της παιδικής φύσης καθώς και τη ς εμπειρίας στην αρρώστια και το θάνατο.

  Έτσι λοιπόν με χάρτη τον καμβά, σχεδία τα πινέλα και θάλασσα τα χρώματα ξεκινήσαμε το ταξίδι προς την 1η  Έκθεση Ζωγραφικής των Νοσηλευόμενων Παιδιών του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας. Συνεπιβάτες τα 1ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Παλαιού Φαλήρου. Ταξιδέψαμε ταυτόχρονα το "Όνειρο" και `το " Ανάμεσα σας".

 

         Οικονόμου Μαργαρίτα

Παιδαγωγός-Παιγνιοθεραπεύτρια-Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού 
Υπεύθυνη του Κέντρου Παιγνιοθεραπείας-Δημιουργίας και Έκφρασης "Αγγίζω"
Συνεργάτης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις η "ΠΙΣΤΗ" στο Τ.Α.Ο του Νοσοκομείου Παίδων η "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ".