Παρασκευή 24 Απριλίου 2020


ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ


Φέτος το Πάσχα, η ομάδα προ εφήβων έβαλε τη στολή της και ταξιδέψαμε όλοι μαζί σε όλους τους πλανήτες του σύμπαντος μας. Οι μικροί μας αστροναύτες γνώρισαν από κοντά τους άλλους πλανήτες και συνάντησαν τα έθιμα και τον τρόπο που γιορτάζουν οι άνθρωποι το Πάσχα στον καθένα διαφορετικά.

Στον πρώτο πλανήτη που ταξιδέψαμε ήταν ο Αιώνιος πλανήτης. Σε αυτόν τον πλανήτη, τώρα που έρχεται το Πάσχα, ο Κορωνογιός έχει φύγει. Κάθε μικρή Παρασκευή κάθονται όλοι στο μπαλκόνι και γράφουν στα πιάτα τους όλα αυτά που θέλουν να αφήσουν πίσω τους και τα πετάνε από τα μπαλκόνια τους. Αυτές οι μέρες λέγονται μικρές γιατί είναι πολύ όμορφες και περνάνε γρήγορα. Μετά ανάβουν ένα κερί και κάνουν μια ευχή για να είναι όλοι καλά και ευτυχισμένοι. Το Μικρό Σάββατο μαζεύονται στην Άσπρη Ζώνη και στολίζουν ένα μεγάλο δένδρο με χειροποίητα στολίδια. Εκεί μαζεύονται όλοι γύρω από το δένδρο, κρατιούνται χέρι χέρι και κάνουν διάφορες γνωριμίες. Οι ταξιδιώτες μας βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν και εκείνοι ένα κερί και να κάνουν μια ευχή. Η αστροναύτης Μαέβα ευχήθηκε να είναι καλά η οικογένειά της και οι άνθρωποι γύρω της και να γνωρίσει από κοντά την αγαπημένη της διάσημη Charli d' Amelio. Ο αστροναύτης Όμηρος ευχήθηκε να είναι όλοι οι άνθρωποι καλά και να πάει στην Ιαπωνία. Ο αστροναύτης Δημήτρης ευχήθηκε να μην υπάρχει πια το κάπνισμα. Η αστροναύτης Αναστασία θέλει να γνωρίσει από κοντά τις αγαπημένες τις διάσημες και να μην κολλήσει κορωνογιό. Τέλος, η αστροναύτης Ειρήνη ευχήθηκε να πεθάνει όταν θελήσει και να μην πάθουν κακό τα άτομα που αγαπάει πολύ.  
Ε.Λ.

Στον επόμενο πλανήτη που ταξιδέψαμε ήταν ο πλανήτης Marsh Mallow. Εκεί το Πάσχα όλοι μαγειρεύουν αρνάκι και κατσικάκι και από πάνω βάζουν σιρόπι marsh mallow. Αντί για αυγά τσουγκρίζουν marsh mallow. Για λαμπάδα λιώνουν σε ειδικές βάσεις marsh mallow και μετά τις τρώνε. Ο αστροναύτης Όμηρος είδε από κοντά τους ανθρώπους να γιορτάζουν το γιγάντιο Marsh Mallow την Ανάσταση και στην Αναστασία της άρεσε όταν σούβλιζαν marsh mallow. Ο αστροναύτης Δημήτρης χάρηκε που όλοι μαζεύονται, κατασκηνώνουν και ψήνουν τόσα ζαχαρωτά. Προς το απόγευμα μαζεύονται όλοι στην κεντρική πλατεία και όποιος φάει πιο πολύ από το γιγάντιο ιερό Marsh Mallow, κερδίζει μια επίσκεψη για δύο στο μουσείο των αρχαίων marsh mallow.
Μ.Σ.

Όλοι οι αστροναύτες μπήκαμε και πάλι στο διαστημόπλοιό μας και βρεθήκαμε στον πλανήτη Γκλίτερ. Εκεί, όλοι οι άνθρωποι τρώνε γκλίτερ και οι λαμπάδες τους είναι λαμπερές γεμάτες γκλίτερ. Στην Ανάσταση όλοι πετάνε γκλίτερ ο ένας στον άλλον. Η αστροναύτης Ειρήνη ενθουσιάστηκε που όλοι ήταν λαμπερά ντυμένοι στα γκλίτερ και η μέρα ήταν πολύ λαμπερή. Ο αστροναύτης Όμηρος προχώρησε λίγο πιο κάτω και είδε το δένδρο που κάθε χρόνο τέτοια εποχή γεμίζει με γκλίτερ. Από εκεί οι άνθρωποι παίρνουν το γκλίτερ και στολίζουν τα σπίτια τους. Η αστροναύτης Αναστασία πήγε σε ένα μηχάνημα που εκεί γράφει ο καθένας ό,τι θέλει και το μηχάνημα το εμφανίζει. Τέλος, ο αστροναύτης Δημήτρης δοκίμασε από το αρνί που το φτιάχνουν με βούτυρο, αλάτι, λάδι και γκλίτερ. Το βράδυ όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία να προσκυνήσουν και μετά πάνε όλοι στον Πύργο του γκλίτερ για να κάνουν μια ευχή. Στο τέλος της μέρα βλέπουν όλοι με τις οικογένειές τους ταινία.
Α.Κ.

Το ταξίδι μας συνεχίστηκε στον πλανήτη Galaxy και στα μωρά του, τους δορυφόρους του. Το Πάσχα πολλοί μένουν στο σπίτι και βλέπουν Netflix και μετά πηγαίνουν στο Λούνα Πάρκ για να διασκεδάσουν. Η αστροναύτης Ειρήνη χάρηκε πολύ όταν είδε μέσα στη μέρα να βγαίνουν όλοι στον δρόμο με τις πυτζάμες και να χορεύουν και ο αστροναύτης Όμηρος παρατήρησε ότι το Λούνα Πάρκ είναι ανοιχτό μόνο το Πάσχα. Ο αστροναύτης Δημήτρης από την άλλη, εντυπωσιάστηκε που όλοι γιορτάζουν τα 4 φεγγάρια καθαρίζοντας όλον τον πλανήτη. Αυτό είναι πολύ όμορφο για εκείνον, γιατί έτσι παραμένει καθαρό όλο το σύμπαν τους. Στο τέλος της μέρα, όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη παίρνουν στα χέρια τους στρογγυλές πέτρες που συμβολίζουν την γέννηση των παιδιών του πλανήτη αυτού και κάθονται με τις οικογένειές τους στο τραπέζι για να φάνε.   
A.M.
                                                                                                                                                     
Η επόμενη μας στάση ήταν ο Φλεγόμενος Πλανήτης. Σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει ένα μαγικό λουλούδι που έχει φτιαχτεί από κάποιον άλλο πλανήτη εδώ και χρόνια. Το λουλούδι των ευχών, όπως λέγεται, είναι το σημείο που όλοι κάνουνε τις ευχές τους αυτές τις μέρες και φυτεύουν λουλούδια καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών. Τα σπίτια τους είναι γεμάτα λαμπάκια και κάνουν πολλές φιλίες. Η αστροναύτης Αναστασία έφτιαξε μαζί με τους πολίτες κάτι από χαρτί και μετά τα κάψανε όλα μαζί, όπως λέει το έθιμο. Μαζί με τις κατασκευές από χαρτί καίγανε βιβλία σχολείου και σχολικά είδη. Εκείνες τις μέρες, όπως παρατήρησε η αστροναύτης Ειρήνη, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν ό,τι θελήσουν, αλλά να πραγματοποιηθούν μόνο οι καλές σκέψεις. Ακόμα, ο αστροναύτης Δημήτρης παρατήρησε ότι όλοι οι άνθρωποι παίρνουν πυρσούς που τους παίρνει ο Δήμος για την ιερή εκκλησία και από εκεί πηγαίνουν όλοι μαζί με τους πυρσούς στις σπηλιές και παίζουν Minecraft. Η αστροναύτης Μαέβα, από την άλλη, μαγεύτηκε από ένα άλλο έθιμο. Στο έθιμο αυτό όλοι οι άνθρωποι πηγαίνουν στο δάσος και βάζουν φωτιές στα χαρτιά και στα σχολικά είδη που έχουν με τις λαμπάδες τους. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν στους προγόνους τους και στους αγαπημένους τους που έχουν πεθάνει.
Ο.Κ. 

Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με ένα διαφορετικό πλανήτη από τους άλλους, λίγο πιο άγριο και απομονωμένο. Ο πλανήτης Tres 2b είναι ένας πλανήτης με άγρια ζωή, όπου οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους πράγματα που αφορούν την φύση και το κυνήγι. Το Πάσχα όλοι μαζί κάθονται στο τραπέζι και τρώνε για δύο ώρες. Τα φαγητά τους είναι σαλιγκάρια σε σούπα, κοτόπουλο και ψάρια αλλά κυρίως σολωμός. Επειδή, πολλά ψάρια τα τρώνε με τα κόκκαλα, γιατί έχει ασβέστιο, κάποια κόκκαλα τα παίρνουν και τα βάζουν σε ένα πέτρινο άγαλμα για να τιμήσουν το ιερό τους ηφαίστειο που παραμένει ανενεργό όλα αυτά τα χρόνια και είναι ασφαλείς. Το απόγευμα όλοι μαζί παίζουν ένα παιχνίδι που λέγεται ‘‘ή θα αγωνιστείς για την θάλασσα ή για το δάσος‘‘. Στο παιχνίδι αυτό οι ομάδες χωρίζονται σε πέντε άτομα και όποιος διαλέξει την θάλασσα πρέπει να βρει 25 ελαφρόπετρες. Όποιος, όμως, διαλέξει το δάσος πρέπει να βρει 25 αγριόσυκα. Οι αστροναύτες παίξανε το παιχνίδι αυτό και ο αστροναύτης Όμηρος πρόσθεσε και την ιδέα να διαγωνιστούν κάποιοι για το βουνό όπου πρέπει να μαζέψουν 25 αγριολούλουδα. Η αστροναύτης Ειρήνη, επίσης, είχε την ιδέα στην θάλασσα να μαζέψουν και πολλά ψάρια. Οι νικητές κέρδιζαν από ένα κέρμα και το κολλούσαν στο σπίτι τους για καλή τύχη.
Δ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου